Συνέντευξη με τους Assoi tou Salvador



Γνωρίσαμε τους Άσσους από τις ανάλαφρες swing διασκευές σε ρεμπέτικα και άλλα. Τι σημαίνουν για σας οι διασκευές?


Οι διασκευές είναι μια φρέσκια ματιά σε ένα παλιό τραγούδι. Μια αγαπημένη μελωδία που σου γυρνάει στο μυαλό και τελικά την εκφράζεις με τον τρόπο σου. Με τον τρόπο σου, που είναι του σήμερα, του τώρα. Τα όμορφα τραγούδια δεν έχουν εποχή. Είναι πανανθρώπινα και αιώνια. Αυτό που παλιώνει είναι το στυλ, όχι η ουσία ενός τραγουδιού. Απόδειξη είναι το πόσο αρμονικά λειτουργούν αυτά τα τραγούδια σε νέα περιβάλλοντα, όχι μόνο μουσικά αλλά και κοινωνικά.

Έχετε και πρωτότυπο υλικό?
Φυσικά! Έχουμε πολύ πρωτότυπο υλικό. Απ’ το πρώτο cd ακούστηκαν περισσότερο οι διασκευές, στη γκαρσόνα και το αρζάν. Υπήρχε όμως στο cd και ένα δικό μας τραγούδι. Τώρα, στο δεύτερο cd βάζουμε περισσότερα δικά μας. Γενικά έχουμε πολλά δικά μας τραγούδια που τα δουλεύουμε, τα παίζουμε και, όταν είμαστε έτοιμοι, τα ηχογραφούμε. Λειτουργούμε με οδηγό τη χημεία μας. Παλιότερα υπήρχε ένα κόνσεπτ. Ήμασταν «Swing μπάντα που παίζει ρεμπέτικα». Τώρα, λειτουργούμε πιο αυθόρμητα. Παρόλο που συνεχίζουμε να δουλεύουμε «στο χαρτί», δηλαδή να παίζουμε γραμμένη μουσική, τώρα αφήνουμε και τη δυναμική του απροετοίμαστου, να μας παρασύρει σε μουσικά μονοπάτια χωρίς όνομα…

Δηλαδή ηχογραφείτε νέο CD. Τι θα περιέχει?
Ναι, ηχογραφούμε νέο CD. Θα περιέχει πολύ κέφι! Δουλεύουμε τόσα πράγματα μαζί, προβάρουμε, ηχογραφούμε, δοκιμάζουμε… Κάποια απ’ αυτά θα καταλήξουν στο cd. Είναι και δικά μας, ρούμπες, swingάκια, ρέγγε… Είναι και Ζαμπέτες, είναι και Αττικ… Δε γίνεται να το εξηγήσω, θα το ακούσετε. Είναι κέφι! Το κέφι που έχουμε εμείς καθώς το κάνουμε! Στη μουσική τίποτα δεν κρύβεται. Όλα φαίνονται. Το κέφι, ο πόνος, ο ενθουσιασμός, η απογοήτευση… Έτσι και μεις. Ότι βγαίνει απ’ την ομαδική δουλειά μας. Ότι βγαίνει στις συναυλίες μας. Αυτό είμαστε. Αυτό θα περιέχει το cd!

Τελικά, τι είδος μουσικής παίζετε?
Χαχα! Λογική ερώτηση. Δύσκολη όμως! Παλιότερα ήταν πιο εύκολο να πω ότι παίζουμε swing και jazz. Αλλά τώρα έχουμε ανοίξει πολύ το ρεπερτόριο προς ότι μας αρέσει. Πολύ Reggae, Ska, πολύ Rumba Βαρκελώνης, αλλά και Rock nroll, και soul… Αλλά και Ζαμπέτα, και Γούναρη. Αλλαγμένα φυσικά. Όλα αλλαγμένα! Δεν υπάρχουν είδη. Όλη η μουσική μας αρέσει! Δωρεάν είναι. Δεν πληρώνεις φόρο. Παίζουμε αυτή τη μουσική που βρίσκουμε ωραία και αποφεύγουμε αυτή τη μουσική που βρίσκουμε άσχημη.

Σχέδια για το μέλλον?
Σχέδια απλά, μικρά, κοντινά… Να έχουμε ωραίες εμφανίσεις, να βγεί το cd και να αρέσει στον κόσμο… Τίποτα παραπέρα. Είναι σίγουρο πως αυτό που έχει το αύριο, δε μπορούμε να το φανταστούμε σήμερα. «Σχέδια» είναι να προγραμματίζεις, να προσχεδιάζεις το μέλλον. Μεγάλη χασούρα, να επενδύεις στο γνωστό, ενώ υπάρχει γύρω μας το απέραντο άγνωστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προτείνουμε

Διαβάστε το βιβλίο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους" του Νικόλα Ασιμου σε μορφή pdf

κλικ στην εικόνα ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑ " Ευτούτο το βιβλίο - κι ας φα...