"Η «ευκολία» των καιρών κρύβει την πιο «πικρή» δυσκολία"Γράφει η Εύα για το freedomway radio




Οι καιροί επιτάσσουν τη διευκόλυνσή μας λένε όσοι ασχολούνται με την τεχνολογία. Μία διευκόλυνση που αφορά στην καθημερινότητά μας, στην επαγγελματική μας  καταξίωση, στα χόμπι μας και γενικότερα σε όλο μας το εικοσιτετράωρο, από τη στιγμή που θα κοιμηθούμε μέχρι και το πρώτο μας ξύπνημα.

Οι τομείς στους οποίους η ευκολία αυτή εφαρμόζεται,  πολλοί. Εργασία, οικογένεια κλπ.. «Εύκολα» ξυπνητήρια, «εύκολες» οικιακές συσκευές  -πρόσφατα ενημερώθηκα για μία τέτοια, όπου πλένει και σιδερώνει ρούχα-, «εύκολα» τηλέφωνα, «εύκολοι» υπολογιστές, «εύκολη» χρηματοπιστωτική χρήση, «εύκολη» επικοινωνία – το πιο επικίνδυνο απ’ όλα-.

Πέρα από αυτό όμως, δε μιλούν όλοι αυτοί οι…. Εμπνευστές των εύκολων πραγμάτων και συσκευών μόνο για ευκολία, αλλά τα χαρακτηρίζουν και ως «έξυπνα». Και εύκολα λοιπόν και έξυπνα.. Μόνο που η εξυπνάδα, δεν αποκτήθηκε ποτέ με ευκολία. Επομένως η προπαγάνδα της διαφήμισης και η πλύση εγκεφάλου για την ώρα «δουλεύει» και εύκολα και «έξυπνα» στο 90 με 95% των καταναλωτών.

Αναρωτιόμουν εάν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, αυτές οι δήθεν ευκολίες έχουν να μας προσφέρουν κάτι ή αντίθετα να μας επιβαρύνουν με ακόμα περισσότερα, κάνοντάς το εντέχνως και βυθίζοντάς μας σε μια κοινωνία, όπου βαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο.

Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι, ότι σήμερα δε χρειάζεται άλλη ευκολία, ούτε καμία έξυπνη διευκόλυνση που θα κάνει τις ήδη βαρετές ζωές των περισσότερων ακόμη πιο βαρετές. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι η δυσκολία. Είναι η πρωτοβουλία, ο τρόπος σκέψης στον οποίο πρέπει ο καθένας από εμάς να εντρυφήσει να βρει μόνος τον εύκολο δρόμο και όχι να τον βρει έτοιμο. Εκείνο το οποίο σήμερα έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι η δυσκολία, το παίδεμα του εγκεφάλου, η αφύπνιση.

Χρειαζόμαστε ζωτική και ουσιώδη επικοινωνία, δραστηριότητα, χόμπι, και για να γίνουν όλα αυτά πρέπει σε ανάλογες «έξυπνες και εύκολες» διευκολύνσεις να αντιστεκόμαστε. Να αντισταθούμε στον «εύκολο» καναπέ, το «εύκολο» τηλεκοντρόλ, το «εύκολο» social media, την «εύκολη» οικιακή συσκευή», που θα μας στερήσει παραπάνω γουλιές απ’ τον πρωινό μας καφέ, που είναι και αυτό μια διαδικασία ουσιώδη, έχοντάς τον συντροφιά κάνοντας δουλειές και ενεργοποιώντας σώμα και πνεύμα, να αντισταθούμε στα εύκολα pos και τα «εύκολα» pin, να αντισταθούμε εντέλει στις άθλιες εύκολες ζωές μας.


Η  «ευκολία» των καιρών κρύβει την πιο «πικρή» δυσκολία



Η «ευκολία» αυτή όμως είναι επικίνδυνη πέρα από τη στέρηση πρωτοβουλίας και την αποβλάκωση του νου και για έναν ακόμη λόγο. Φαντάζει σχεδόν απειλητική όταν έχει στόχο να ελέγξει τις ζωές μας «εύκολα», κάνοντας την ύπαρξή μας ένα μεγάλο pin, ένα κωδικό που θα συνδέει εμάς, ανθρώπους δικούς μας, απόκρυφα μυστικά, ιδιωτική ζωή σε μια «εύκολη» οθόνη,  της οποίας θα μας κάνουν να πιστέψουμε –ήδη το έχουν καταφέρει-, ότι έχουμε το τηλεκοντρόλ της αλλά άλλοι θα πατάνε τα κουμπάκια με μεγάλη….. ευκολία.

Να αποστραφούμε τα εύκολα, να μοχθήσουμε και να αγωνιστούμε για τα δύσκολα που μας ανήκουν και που πιστεύουμε, να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας όχι με μεσάζοντα οθόνες και πληκτρολόγια, να ερωτευτούμε σε ένα μπαρ με συνοδεία ένα ποτό και μια μουσική, να συγκεντρωθούμε στις πλατείες και όχι στις «εκδηλώσεις» του facebook, να προτρέπουμε εαυτούς και φίλους στα δύσκολα, εκεί που γεννιέται η φωτιά του αγώνα και των ονείρων μας.

Θα κλείσω με μία φράση που «εύκολα» διάβασα σε social media μα δύσκολα εφαρμόζεται. Τα παραμύθια είναι για να τα διαβάζουμε όχι για να τα τρώμε. Η επιλογή δική σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προτείνουμε

Διαβάστε το βιβλίο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους" του Νικόλα Ασιμου σε μορφή pdf

κλικ στην εικόνα ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑ " Ευτούτο το βιβλίο - κι ας φα...