Τα δικά μας όπλα είναι πιο ισχυρά.Γράφει η Εύα για το Freedomwayradio



Απειράριθμες συζητήσεις γίνονται γύρω από οικονομικά θέματα κυρίως, ακόμη όμως και τα πιο πνευματικά, τα πιο ανθρώπινα αναγάγονται σε αριθμούς. Λες και η ποιότητα έχει χάσει το νόημά της. Λες και η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια είναι υποδεέστερες της οικονομικής ευμάρειας, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, μιας και πλέον μιλάμε για οικονομική… επιβίωση.

Χιλιάδες τα θέματα τα… ανθρώπινα. Προσφυγιά, πείνα, εξαθλίωση, ανεργία, κατάθλιψη, αυτοκτονίες, ανέχεια, αφαίμαξη…. Κι όμως η βαρύτητα δίνεται σε eurogroups και έκτακτες συνόδους κορυφής…. Οι «κορυφαίοι» αυτού του τόπου, του κόσμου κανονίζουν για δισεκατομμύρια ζωές. Και πάντα όχι με γνώμονα τον άνθρωπο αλλά το χρήμα.

Η μαγεία της λιτότητας, είναι σίγουρα αναμφισβήτητη. Αν μη τι άλλο, η ίδια η απλότητα κρύβει μέσα της μεγαλείο, κρύβει μέσα της το ιδανικό και το άπιαστο. Κρύβει μέσα της την ίδια την ευτυχία. Η απλότητα της στιγμής, η μαγεία που κρύβει ένας περίπατος στη φύση είτε με φίλους είτε με αγαπημένα πρόσωπα, ένας καφές στο μπαλκόνι σου παρέα με το αγαπημένο σου βιβλίο ή την αγαπημένη σου μουσική ή με τον αγαπημένο σου σκέτο… Αυτή η απλότητα είναι ανεκτίμητη, γιατί προκύπτει από επιλογή και άρα είναι συνειδητοποιημένη…

Η «άλλη» λιτότητα, που τα ΜΜΕ και οι «Κορυφαίοι» έχουν κάνει καραμέλα, κρύβει όλα τα παραπάνω… Εξαθλίωση, αφαίμαξη και τα τοιαύτα… Αυτή η λιτότητα, η επιβεβλημένη, κρύβει τυραννία, κρύβει υποδούλωση… Λες και κάποιοι θέλουν να «νοικοκυρέψουν» το πορτοφόλι μας, που έτσι κι αλλιώς έχει αδειάσει, αλλιώς είναι ικανοί και να μας σκοτώσουν, με όπλα όχι και τόσο φανερά….

Σταδιακά όμως όλο αυτό το συνοθύλευμα αρρωστημένων τυράννων, δήθεν Ευρωπαίων πολιτισμένων, γίνεται αντιληπτό από όλο και περισσότερους, μιας και όλο και περισσότεροι βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτών των…. «κορυφαίων», που κρυφός και φανερός τους πόθος,  αποτελεί η υποδούλωση των εθνών, των ανθρώπων, της ίδιας μας της ύπαρξης.

Μας λένε όμως οι ποιητές που παρακούσαμε, ότι τα δικά μας όπλα είναι ισχυρότερα, είναι ικανά να νικήσουν, χωρίς να χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος χειρισμός. Απορρέουν από ευθύνη, από αγάπη, από ηθική ικανοποίηση, από ψυχική συνείδηση, απορρέουν από το παρελθόν, από την ιστορίας μας, από τα βιώματά μας…  Όσα βιβλία και να διαστρεβλώνουν, όσα γεγονότα και να παραποιούν, ξεχνούν κάτι… Ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δε νικιούνται με αριθμούς. Είναι σύμμαχοι ικανοί να ξεπαστρέψουν κυβερνήσεις. Είναι γιατί αυτά, δεν περιμένουν ανταλλάγματα, επιβιώνουν και ως αυθύπαρκτοι μηχανισμοί.

Τα δικά μας όπλα είναι πιο ισχυρά. . .



Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», όλους όσους τώρα πολιορκούνται στη θέση τους… Κανείς δεν τους φυλάκισε μυαλό και καρδιά, αν και ήταν δέσμιοι αρρωστημένων εξουσιών. Η δύναμη δεν κρύβεται πάντα σε αριθμούς, κυρίως κρύβεται σε εκείνες τις ρομαντικές και ανυπότακτες καρδιές, σε εκείνα τα γενναία παιδιά που για φυλακή λογίζουν μόνο σύνορα και «μπότες», γνωρίζοντας όμως  ότι τα νικούν ονειρευόμενοι κόσμους καλύτερους, ελεύθερους , χωρίς βία και συμφέρον.

Όλα αυτά τα παιδιά που πίστεψαν στην τρέλα των ποιητών και βγήκαν νικητές, χωρίς να αγνοούν το παρελθόν των προγόνων τους και να χάνονται σε λάθος μεταφράσεις, παραφρασμένου Τύπου.

Κι εμείς εκεί ανήκουμε. Και όχι σε αριθμούς… Δε μας κάνουν ότι θέλουν, τους αφήνουμε. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε σε αυτή τη διασταύρωση τη σωστή κατεύθυνση… Ή Ελευθερία ή Φυλακή. Ή διεκδίκηση ή αδράνεια. Ή με τον λαό ή με τους τυράννους…

Κλείνοντας, θέλω να θυμηθούμε έναν ακόμη «τρελό» ποιητή που αφύπνισε πολλές γενιές και εξακολουθεί να αφυπνίζει, και εύχομαι αυτό να γίνει όλων μας η αλήθεια…
«Μια μέρα και τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προτείνουμε

Διαβάστε το βιβλίο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους" του Νικόλα Ασιμου σε μορφή pdf

κλικ στην εικόνα ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑ " Ευτούτο το βιβλίο - κι ας φα...