Τα «σύγχρονα γκέτο» του συστήματος.Γράφει η Εύα για το freedomwayradio.



Και δεν υπάρχει χειρότερο από έναν φυλακισμένο ανθρώπινο νου
Είναι γνωστό ότι η λέξη γκέτο, εμπεριέχει μέσα της ιστορικά, μαύρες στιγμές, οι οποίες αφορούν σε εβραίους όπου ναζί τοποθετούσαν μέσα σε συνθήκες τουλάχιστον απάνθρωπες. Μετέπειτα, ο ορισμός εξελίχθηκε σε περιοχές με «μειονοτικούς» για τους περισσότερους πληθυσμούς, όπου ζουν άνθρωποι συγκεκριμένης εθνικότητας, θρησκείας, ιδεολογίας, κοινωνικής τάξης, άλλοτε με ήπιους κι άλλοτε με σκληρότερους όρους. Τέλος, η ελίτ θεώρησε ταξικά πλέον τα γκέτο, ως πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά και οικονομικά περιοχές.

Αναταράξεις, συγκρούσεις ακόμη και αιματηρές με την εμπλοκή πάντα και της αστυνομίας δε λείπουν, ειδικά σε περιοχές όπως στις Η.Π.Α αλλά και ίδιας γεωγραφικής έκτασης, κάτι το οποίο έχει να κάνει με την πολυπολιτισμικότητα, όπου δεν είναι ανεκτή από όλους, κυρίως από συντηρητικούς και ακραίους.

Θέλω όμως να αναφερθώ, βαθιά σεβόμενη τα γκέτο μειονοτήτων, που πιστεύω ότι δε θέλουν να αφομοιωθούν σε ένα σαθρό σύστημα, στα σύγχρονα γκέτο, τα οποία κάθε άλλο παρά απομονωμένα δείχνουν με μόνο όφελος, το ίδιον όφελος, και εντέλει το όφελος του συστήματος που εδώ και δεκαετίες υπηρετούν.

Τέτοια γκέτο, υπάρχουν μέσα σε στοές, στην Πολιτική, στις θρησκείες, στην κοινωνία, σε άτυπους θεσμούς κοινωνικούς, και στόχο έχουν, με μόνο όπλο την προπαγάνδα και την ξύλινη γλώσσα, άλλοτε τον προσηλυτισμό, άλλοτε την υποδούλωση κι άλλοτε ακόμη και τη θανάσιμη χειραγώγηση πολυπληθών μαζών.

Τα εν λόγω γκέτο, βρίσκονται ανάμεσά μας, και υποστηρίζονται από ανθρώπους, οι οποίοι είναι όντως πολλές φόρες άνθρωποι της διπλανής πόρτας. . . Ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο μηχανικός, ο υδραυλικός, η κομμώτρια, ο πνευματικός, ο εθελοντής…..

Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς, απ΄ τη στιγμή που είμαστε μέρος του συστήματος όλοι, αφού μέσα στην ίδια κοινωνία ζούμε, πώς είναι δυνατόν, να αναγνωρίζουμε κάθε φορά κάτι από όλα αυτά και να μην είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή απλής καχυποψίας;

Το μυστικό βρίσκεται στην ξύλινη γλώσσα. Βρίσκεται στη χειραγώγηση του νου, στην υπερβολική ευγένεια, μέχρι έκαστος εξ αυτών να πετύχει στον στόχο του.

Το σύστημα το ίδιο, εσφαλμένα θεωρείται ότι είναι δύσκολο να χτυπηθεί. Η ίδια η κοινωνία στηρίζεται σε πολλά γκέτο μαζί. Όμως άλλο τα «γκέτο των ανθρώπων» κι άλλο πράγμα τα  «γκέτο του συστήματος». Τα τελευταία είναι τα επικίνδυνα, τα άλλα απλώς υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν πόσο φτωχή είναι μία κοινωνία, η οποία εντέλει βασίζεται μόνον στον οικονομικό της πλούτο, στο κεφάλαιο, στην άθλια και τρισάθλια ματαιοδοξία της.

Αυτά τα γκέτο, για να επανέλθω, τα χτυπάς είτε κατευθείαν, είτε έμμεσα, έχοντας συνείδηση καθαρή και ανθρωπιστική, μα πάνω απ’ όλα, έχοντας ανθρωπιστική Παιδεία, έχοντας ως κέντρο τον συνάνθρωπο και αρνούμενος «κλίκες» της διαφθοράς, συστημικές και εξουσιοδοτημένες από σαθρά και επικίνδυνα μυαλά.

Η ελευθερία βασίζεται στη γνώση, στην πίστη, και σε αγώνες. Τέτοιου είδους νεοσυστημικών γκέτο μόνο σε «φυλακές» καταλήγουν. Και δεν υπάρχει χειρότερο από έναν φυλακισμένο ανθρώπινο νου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προτείνουμε

Διαβάστε το βιβλίο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους" του Νικόλα Ασιμου σε μορφή pdf

κλικ στην εικόνα ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑ " Ευτούτο το βιβλίο - κι ας φα...